25. juni 2024

DO IT! Let’s Get Off Our Buts

av Fleming1965

«Ja, i 2003/04 la jeg en langsiktig strategi, «Flemings 03-30″. To av målene var å slutte å jobbe og utvandre fra Norge. Det gjorde jeg i 2017. Nå lever jeg et enkelt, men meget godt liv som klimaflyktning. Jeg pleier mine porteføljer og nyter forøvrig livet. Ç’est la vie!»

Ja, etter overnevnte kommentar på twitter oppfordret onkel Skrue meg til å skrive om min reise. Den reisen startet når jeg fylte 13 år, en gang på 1970-tallet. Begynte da å jobbe som avisbud samtidig som jeg pantet flasker jeg fant rundt omkring. Min far lærte meg i veldig ung alder matematikk, sjakk og økonomi. Han opprettet tidlig en spareforsikringskonto på meg og fra jeg var 13 sparte jeg i aksjefondet Avanse Norge. Jeg var i gang!

Følte meg styrtrik i 1987 da jeg hadde spart opp en del kapital etter militært engasjement i utlandet. Jeg hadde to jobber og deltidsstuderte, og jeg investerte. Tok i tillegg opp et lite lån og kjøpte meg min første leilighet. Deretter en til. Så kom krakkene. Først børsen, «Black Monday», i oktober 1987 og deretter boligkrakket i Norge i perioden 1988-1992.
For eksempel Storebrand, som jeg hadde investert en del i, ble satt under offentlig administrasjon i 92/93.
På papiret tapte jeg mange penger, men jeg var lavt belånt og var allerede da langsiktig i min tankegang. Kjøpte forøvrig mer privat eiendom på 90-tallet og utleievirksomhet var for lengst i gang.

I 2003, etter «IT-krakket» besluttet jeg å legge en langsiktig investeringsstrategi som skulle gjelde frem mot 2030. Noen grunnleggende viktige regler:

  • Aldri avvik strategien.
  • Rebalanser jevnlig og ta gevinst under oppgang, kjøp ved korreksjoner og krakk.
  • Lav total belåning (max. 50 prosent belåningsgrad).
  • Sørg for å være likvid med maksimum 70 prosent aksje- og minimum 30 prosent renteandel i de likvide porteføljene.

Strategien fungerer veldig bra generelt og spesielt i 2008/09, og ved flere senere anledninger, senest under korreksjonen februar-april i 2020.

I dag er min porteføljesammensetting i stort som følger:
45 prosent eiendom (ubelånt).
25 prosent aksjer/aksjefond (50 prosent i indeksfond).
5 prosent i Bitcoin og Ethereum.
25 prosent i renter/obligasjoner, gull, samt litt kunst og vin.

Grunnleggende strategiregler gjelder fortsatt i like stor grad som i 2003.

«DO IT! Let’s Get Off Our Buts» (John-Roger & Peter Williams, 1991) er min bibel. Anbefaler deg sterkt å lese den boken.

Ç’est la vie!