26. juni 2024

Kredittkortfellen

Uvettig bruk av dyre kredittkort uten å tenke på konsekvensene for fremtiden er utenkelig for den jevne fintwitprofilen. Faktisk våger Innsideren å påstå at majoriteten av fintwit vil sammenlikne slik økonomisk uvørenhet med en tur til galgen, med løkken stramt rundt halsen å vente på at fallemmen skal åpnes. Finanshjørnet av Twitter glimter til med profiler som oppfordrer til sparing, flaskepant og noen er til og med så fin-spisset at de kan anbefale kredittkort for å maksimere fordelene ved bruk, ANSVARLIG bruk. Innsideren siterer Heidi Weng og «bøyer seg i hatten» for disse profilene.

Dessverre er dette lille miljøet på sosiale medier ukjent og uinteressant for unge flest. Unge er mer opptatt av seneste mote og nyeste mobil enn å tjene penger for å tilfredsstille behovet som forbruker. Maria Mena var nylig på besøk hos Solveig Kloppen og fortalte ærlig om løssluppen bruk av Mastercard og mangelfull opplæring av konsekvenser som følger av å overse regninger. Mena forteller åpenhjertig om postkasseangst og spandabelbukser, men forskjellen på sangerinnen og en gjennomsnittlig ungdom er at Mena har sopt inn millioner i løpet av karrieren mens de unge som vokser opp med et vanlig yrke vil statistisk sett tjene en gjennomsnittslønn i året.   

Innsideren kjører et Googlesøk på «Kredittkort» og søkemotoren spyr ut selskap som tilbyr kostbare kredittkort raskt og enkelt. Det trengs ikke en psykologiutdannelse for å skjønne at unge fristes av slike tilbud på nett og lettheten av slike lån gjør at mange ikke tenker konsekvens, men det kommer en dag der man skal i banken med lua i hånda for å søke boliglån og da blir kredittverdigheten vektlagt sammen med gjeld, inntekt og andre faktorer som viser betalingsevnen din.

Renter kan virke gresk for mange som ikke interesserer seg for økonomi. Vi har eksotiske betegnelser som nominell rente, flytende rente, effektiv rente som kan virke som voksensvada for unge lånesøkerne som sitter foran skjermen og fyller ut lånepapirene. Grunnskolen og foreldre har et ansvar for den nye generasjonen som vokser opp, privat økonomi bør få mer oppmerksomhet i tidlig alder. Aldri har fristelsen vært større, aldri har det vært lettere å få lån og aldri har det vært lettere å handle på kreditt. Ta økonomiprat ved middagsbordet, gå foran som sunne rollemodeller og unngå at barna blir dissekert av Hallgeir Kvadsheim.

@Innsideren hilser