1. mars 2024

Avkastning vs Sparerate

I Skrues Pengebinge skal jeg denne gangen se på avkastning vs sparerate

Dette henger ofte sammen, men det må også skilles. Du må skjønne når du bør fokusere mest på det ene eller det andre for å få mest effekt og være mest mulig effektiv.

Poenget er at realistisk sett må du skaffe nok penger for at avkastningen virkelig skal monne. Det er veldig få, om noen, som klarer å gjøre som i forrige innlegg, å doble pengene hver dag, hver uke, hver måned eller til og med hvert år over tid.

For å gjøre et enkelt eksempel kan vi la oss si at du klarer 10% i året. I eksempelet over er det snakk om 100%. Det er urealistisk.

La oss si du har 1 000kr du skal investere. Selvom du klarer å doble dette i løpet av et år, eller til og med 10-gangeren, blir dette «bare» 2 000kr eller 10 000kr. Uansett hvor flink du har vært til å skaffe god avkastning, monner det ikke spesielt stort, selvom ved 10% blir dette kun 1 100kr.

Poenget her er å skaffe seg penger som kan begynne å jobbe for deg. Så mye som mulig, så fort som mulig! Jo mer penger du får investert tidlig, desto lenger tid får dette å jobbe i markedet. Som i forrige innlegg. Tid er nøkkelen

Du må skaffe deg penger som jobber for deg så du kan få enda fler penger. Disse pengene skal igjen jobbe for deg slik at du kan skaffe deg enda fler penger. Slik går det videre i evigheten. Desto mer penger over lengre tid, desto bedre.

Warren Buffett skjønte dette tidlig. Han kjøpte personvekter som kostet «en penny» å bruke. Han regnet på dette og kjøpte til slutt 20 stykker som ble plassert rundt i byen. Han skjønte rentes rente-konseptet allerede her og så at hvis han skalerte opp dette ble det mye penger ut av det.

Du trenger ikke å kjøpe personvekter. Du trenger bare å investere pengene inn i markedet. Prinsippet er det samme. 1 000kr gir deg lite. Det samme gir 10 000kr eller 100 000kr. Men over tid begynner dette å blir noe. Men igjen. Dobler du 100 000kr på 5 år, har du fortsatt «bare» 200 000kr. Du må fortsette å jobbe for å skaffe mer penger. 10% av 200 000kr er «kun» 20 000kr i profitt det ene året. Det er for all del bra, men det gir deg svært lite

Dette betyr at du hele tiden må jobbe for å få opp spareraten din. Du må skaffe mer penger. Mye mer penger! Det er vanskelig å få til på kort tid, men du må jobbe for det kontinuerlig over tid. Skal du bruke den ekstra tusenlappen du har nå, eller skal du investere den. Om 7 år kan denne være verdt 2 000kr. Bruker du tusenlappen er den verdt 0! Om 20 år er tusenlappen verdt 6 727kr. Om 30 år er den verdt 17 449kr, og om 40 år er den verdt 45 259kr! Tenker du slik over tid, blir alle tusenlappene du bruker/vurderer å bruke/investerer verdt mye! Warren Buffett tenker og tenkte slik. Ikke på den tusenlappen du bruker i dag, men på hva den er verdt om x-antall år. Ekstremt? Ja, kanskje. Nødvendig for å akkumulere mye penger over tid? Ja! Helt klart!

Når porteføljen din 250 000kr begynner du å se effekten av de samlede snøflakene. Når du har nådd 500 000kr i porteføljen din begynner små bevegelser også å bli virkelig moro, og når du har nådd 1 million kan vi starte å snakke om at snøballen harn begynt å rulle.

Inntil du når 1 million kroner, eller i det minste 500 000kr, bør du fokusere mest på å skaffe penger. Plasseringen av pengene er ikke noe du bør bruke mye tid på. Det beste hadde nok vært å sette de i et globalt indeksfond, S&P500-indeksen eller lignende, og heller brukt tiden du bruker på å jage avkastning på å skaffe ekstra kroner.

Jeg bruker selv alt for mye tid på investeringsideer, sjekke kurser, lese nøkkeltall, årsrapporter osv. Jeg burde også satt alt i indeksfond og heller brukt tiden på å tjene ekstra penger.

Nå skal jeg ikke ta vekk lærdommen og moroa ved å bli mer kunnskapsrik. Det skal være gøy, moro, lærerikt og forberedende til du når din første million, men allikevel burde du nok ikke bruke alt for mye tid på dette heller. Jeg skal selv prøve å bli bedre, selvom det er gøy.

Før du når 1 million, eller 500 000kr, handler det om å finne så mange (små) snøflak du bare klarer slik at du kan bygge snøballen så stort du klarer før du sender den ned bakken med kram snø.

Jobb med spareraten din. Skaff deg så mye penger som mulig og invester dem med en gang du får inn ekstra penger, i tillegg til den månedlige sparingen. Ikke fokuser for mye på riktige assets, plasseringer og avkastning i begynnelsen. Det er penger du trenger først og fremst, og du trenger mye av dem. De må komme seg så fort som mulig i arbeid slik at rentes rente-effekten kan jobbe for deg

Når du har nådd din første million, kan du tenke mer og mer på plassering og investeringsideer. Allikevel vil nok et globalt indeksfond, gjerne med 10-15% i fremvoksende markeder, eller S&P500-indeksen, slå deg, meg og de aller fleste andre over tid

Følg meg gjerne på Twitter for enda mer innhold. Jeg har også kommet meg på instagram

Siden jeg har skrevet en del om å skaffe seg ekstra inntekt har jeg noen affiliate-lenker jeg hadde satt pris på at du klikket på og brukte dersom det er av interesse

Jeg bruker Kron for sparing i indeksprofil. Du får 200kr å booste sparingen din med HER. Du finner også andre profiler dersom du ønsker noe mer «spennende» enn indeksprofil

Ønsker du å investere i kryptovaluta kan du få opptil 200kr i bonus hos MiraiEx når du har lagd deg en konto. Du får Bitcoin verdt 40kr med en gang du har lagd konto. Det kan du gjør HER.

Jeg bruker både Kron og MiraiEx selv

Jeg leser forresten om Warren Buffett for tiden. Boken heter «The Snowball – Warren Buffett and the Business of Life». Dette er biografien om Warren Buffett. Allerede under forordet ble jeg enda mer bergtatt og boka blir bare bedre og bedre. Anbefales. Du finner den også som lydbok på Audible!