26. juni 2024

Skrues pengebinge

Velkommen til Skrues pengebinge!

Dette blir en liten (u)regelmessig blogg med tips og triks til å bygge din egen pengebinge!

(Som en disclaimer vil jeg bare nevne at det du leser her ikke er noen investerings-råd eller tips på noen som helst måte. Du tar dine egne valg og egne beslutninger, og er selv ansvarlig for deg selv og hva du gjør i livet. Dette er kun ment som innspill og tanker)

FintwitFame har spurt meg om jeg kan bidra på denne siden med temaer jeg måtte ønske. Det tar jeg som en stor ære, og nå kommer endelig mitt første innlegg.

Etter snart 10 år med lite pc-arbeid ser jeg at mine datakunnskaper ikke er der de en gang var. For 15 år siden hang jeg med mine gode kompiser som er «datanerder» og lærte ekstremt mye rundt data. Nå får jeg skrudd på pcen og klarer word. Derfor tar det nok litt tid før dette sitter 100%, men jeg lærer raskt (tror og håper jeg).

I dagens «Skrues pengebinge» ønsker jeg å trekke frem rentes rente-effekten. Dette er selve nøkkelen til de store pengesummene og investering. Over tid vil dette gi enorme summer

Første eksempel er om du dobler en «penny» hver dag i 30 dager. Hvor mye penger kan det bli, tenker du kanskje? Det blir gigantisk sum!

Om du sparer en penny, eller et øre, blir summen det samme. Valutaen er den som skiller. 1 USD er i skrivende stund verdt 8,3771 NOK

De store pengene kommer ikke før du passerer 20 dager, og det er først de siste 2-3 dagene det virkelig monner.

Slik er rentes rente-effekten også med lavere avkastning. I eksempelet er det snakk om 100% avkastning daglig. Det er ganske usannsynlig, men du skjønner kanskje tegninga?

La oss se på et mer realistisk eksempel:

Du starter en spareavtale i et globalt indeksfond. Forventet avkastning er 7% p.a. og du setter inn 500kr i måneden. For de fleste er dette overkommelig. Du tenker kanskje at dette ikke gir så mye, men se her:

I denne tweeten viser jeg deg at alle monner drar og at 500kr/mnd blir mye penger over tid! Innskuddet ditt på 20 år er «bare» 120 000kr. På 40 år er innskuddet ditt på 240 000kr. Avkastningen over tid blir betydelig mye mer! Desto lengre tid du har penger i markedet, desto høyere blir avkastningen. Tid er nøkkelen, men du må også huske på å spytte inn penger hele tiden om det skal bety noe om 5, 10, 20 eller 40 år. I eksempelet over gir det deg lite dersom innskuddet er 1 øre og du dobler det hvert år i 10 år, og deretter stopper både innskudd og avkastning

Det er litt av en avkastning du får på pengen dine ved å kun sette av 500kr måneden i et indeksfond.

Historisk sett er 7% lavere avkastning enn det S&P500-indeksen har gitt i avkastning de siste tiårene. Allikevel kan det være mer riktig i tiden framover, selvom vi alle gjerne håper på 10% eller mer. Jeg tror det uansett er viktig og riktig å være nøktern.

Bare se her hva S&P-indeksen kan gjøre for deg på 56 år. 23 454% avkastning! Det er helt sinnsykt! Hadde du satt pengene i Warren Buffett’s Berkshire Hathaway hadde avkastningen vært mye høyere, men det er en annen historie vi kan komme tilbake til senere.

Poenget er at å «bare» få indeksens avkastning gjør underverker for deg over tid. Og tid er nøkkelen. Det ser du i det første eksempelet med «penny’en». Du blir ikke rik av å doble den i 20 dager og slutte å «compounde» da. Du må stå i det enda lengre, selvom det sikkert frister med en gevinst etter 20 dager.

Hva om jeg kan garantere deg å bli (mange-)millionær om 40 år om du sparer 1 000kr/mnd?
Se her:

Rentes rente-effekten over 40 år med 10% årlig avkastning

All fornuft sier at du bare kan stoppe å spille lotto i dag og heller spare innsatsen i indeksfond, eller 1 000kr/mnd. Da jeg skjønte dette, alt for sent selvsagt, startet jeg å tjene gode penger.

Bjørn Erik Sættem og Hallgeir Kvadsheim kommer veldig godt inn på temaet om psykologi, penger og lotteri blant annet i denne podcasten:

Mer informasjon om rentes rente-effekten og hva den kan gjøre for deg kan du finne på min twitterprofil og i blant annet denne twitter-tråden:

Her får du også tips til en kjempegod podcast på kjøpet

Du må huske å hele tiden sette inn penger. Gjerne samme dag som du får lønning bør det gå et autotrekk til (fonds-)porteføljen din. Dette sikrer deg en jevn strøm med innskudd og du får noe vi kaller for «Dollar Cost Averaging» eller DCA. Dette betyr at du hele tiden kjøper i markedet uten å bry deg om markedet er høyt eller lavt priset. Over tid gir dette deg en god gjennomsnittspris.

I tillegg til å spare en fast sum hver måned praktiserer jeg at dersom jeg får inn ekstra penger en måned eller en dag, setter jeg de inn i markedet samme dag. Dette er helt etter boka til Benjamin Graham «The Intelligent Investor». Dette blir sett på som «bibelen» innen langsiktig investering. Ben Graham er også Warren Buffett’s mentor og forbilde

Hvordan investere og hvor starter jeg?

Det å spare og investere i fond og aksjer er ikke vanskelig i dag. Det er like enkelt som å betale en regning i nettbanken, om ikke lettere. Det tar som regel 1-2 minutter å sette opp en konto hos en tilbyder. Banken din har også helt sikkert en funksjon for dette.

Det som er viktig er at du starter tidlig og finner en spareprofil som passer deg. Selv liker jeg ikke veldig høy risiko, men jeg kan godt ta noe da jeg fortsatt er relativt ung (men ikke lovende lengre). Dessuten er pensjonen fra staten «garantert», noe som gir et godt sikkerhetsnett. Senere kommer jeg til å dele mine spareporteføljer og begrunne dem.

Hvis du ikke vet hvor du vil starte, hvilken tilbyder du kan bruke eller har andre spørsmål, ta gjerne å kontakte meg på DM på twitter. Jeg skal prøve å svare etter beste evne.

Selv bruker jeg følgende aktører:
Fondsporteføljer: Sbanken og Kron
Norsk og nordisk aksjeportefølje: Nordea
«Utenlandsk» aksjeportefølje: Nordnet
Kryptoportefølje: MiraiEx

Valgene rundt mine porteføljer og tilbydere jeg bruker skal jeg begrunne senere i andre blogginnlegg

Skulle du umiddelbart ønske å investere, bruk gjerne mine affiliate-lenker. Det gir både deg og meg litt ekstra penger. Det setter jeg stor pris på! Merker dette som reklame, selvom jeg bruker de selv. Jeg kommer kun til å bruke affiliate-lenker til selskaper jeg selv bruker eller stoler på og/eller mener er bra. Det gjelder også alt som nevnes i bloggen. Dette kan også endre seg over tid. Da skal du få beskjed.

Affiliate-lenkene mine finner du her (reklame):
Kron – Hos Kron får du 200kr i bonus som du booster sparingen din med
Miraiex – Hos MiraiEx får du 40kr i Bitcoin og du kan få opptil 200kr i krypto

Pengene jeg får inn her spares og investeres i respektive porteføljer og planen er å ha de der i «evig tid». Akkurat som mitt investeringsperspektiv

Tusen takk for at du tok deg tid til å lese dette innlegget. Spesielt om du har fulgt med helt ned hit. Det settes pris på

#sparepå #spare100k #mangebekkersmå